ДГ №20 "Весели очички"
Детска градина в град Хасково

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 ИДВАТ В ХАСКОВО
В Хасково стартира здравнообразователна програма, която ще се бори с тежките последици на инсулт
БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна програма, насочена към всички деца от община Хасково на възраст от 6 до 9 години и техните близки, в която всички ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в случай на спешност. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.
Инициативата е на фондация „Сърце до сърце за България“ и община Хасково.
В обучението се включиха всички детски градини и повече от половината начални и основни училища на територията на общината.
Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по забавен, лек и интерактивен начин, се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация. Освен всяко дете, неговите родители и баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.
„Разпознаването на симптомите на инсулта и бързата реакция помагат на нас като специалисти! Ние може да спасим живота на човек, можем да му помогнем и да го излекуваме, само когато той много бързо, буквално в рамките на 2-3 часа потърси медицинска помощ. Затова е толкова важна тази програма. Тя повишава осведомеността на хората. Дава им жизненоважна информация как правилно да разпознават симптомите на инсулт и бързо да действат“ - заяви д-р Анна Стоянова, началник на отделение по нервни болести към „МБАЛ- Хасково“.
В България програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира през 2021 година. Безценна е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Българското дружество по неврология.
До сега в нея са участвали 200 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата. Обучени са 5000 деца, а те от своя страна са предали реално знания на над 30 000 възрастни.
Новият образователен проект в Хасково е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на община Хасково ще има обучени над 1200 БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят как да се погрижат за своите любими баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт при някой близък човек.
Така жизненоважните знания и умения за спасяване от инсулт ще стигнат до над 7 000 възрастни наши съграждани.